FLAG "Calafat" - reuniune Ciupercenii Vechi

    Abordand agresiv si intr-o competitie dura, contracronometru, constructia FLAG (Grupul de Actiune pescaresc), in  intreaga zona de sud a judetului Dolj - Lunca Dunarii, echipa de implementare a Patronatului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PLIMM) Calafat puncteaza la capitolul animare teritoriu si dezvlotarea unei cooperari eficiente cu structuri similare din Europa.
    Recent, in satul Ciupercenii Vechi, in locul numit de localnici "Garla satului", s-au adunat laolalta primari ai comunelor din teritoriu amintit, reprezentanti ai grupurilor de pescari, ai societatii civile, organizatii profesionale ce reprezinta interesele pescarilor, un focus-grup insumand cca. 26 persoane.
    Evenimentul, intitulat generic "Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti - Masuri de promovare a diversificarii economice (turism, alimente, energie regenerabila, etc.) si imbunatatirea calitatii traiului in zonele afectate de declinul activitatilor pescaresti", i-a avut ca invitati pe d-nii Albert Hernandez Talavera si Francisco Luis Bastida Sanchez, exponentii Grupului FLAG spaniol "Litoralul Deltei Ebrului", secondati de consultanti de la Xplora Solutions.
    Pe langa scopul declarat de organizatori - actiune de includere a teritoriilor localitatilor in viitorul FLAG "Calafat", de informare si animare a actorilor locali, schimbul de experienta cu expertii spanioli a tintit pregatirea de proiecte viabile care sa revitalizeze sectorul pescaresc, sa sprijine reconversia zonelor afectate de schimbarile din acest sector.
    Miza finala a proiectului "Parteneriat Local Calafat" este elaborarea document-cadru prin care comunitatile din Lunca Dunarii vor putea beneficia incepand cu 2012 de finantari prin Programul Operational de Pescuit, gestionat de MADR, AMPOP, de peste 6 milionale de euro.
    Prin axa 4 a POP, se pune accentul pe abordarea teritoriala, care incurajeaza concentrarea asupra unor zone specifice si urmareste sa mobilizeze actori locali din toate sectoarele, public, privat si societatea civila, cu scopul de a lucra impreuna ca "grupuri" pentru a proiecta si implementa strategii integrate de dezvoltare locala.
   Calafatul, in proiecte pescaresti europene

    Recent, intre 26 si 30 iulie 2011, o echipa complexa de 16 persoane - reprezentand  9 autoritati publice din localitatile din Lunca Dunarii, Dolj, partenerii - promotori ai proiectului "Parteneriat Local Calafat" (contract de finantare semnat cu MADR - AMPOP, cod. RO 52 301110 05 17 0149) si exponenti ai societatii civile si sectorului privat - au realizat o vizita de lucru in provincia Catalunya din Spania, unde au avut un inedit schimb de experienta cu Grupul Local "Litoralul Deltei Ebrului" pe tema realizarii si implementarii de proiecte finantabile in cadrul Programului Operational de Pescuit.
    Pe intreaga durata a vizitei , dl. Albert Hernandez Talavera - directorul Grupului Local spaniol, a impus o agenda infernala de lucru delegatiei romane reusind sa acopere o gama vasta de proiecte realizate in Delta Ebrului si implicit de exemple de buna practica ce pot fi asimilate/abordate in nou construitul Grup Local Pescaresc "Calafat": productia de acvacultura, instalatiile ecologice de tratare si regenerare, punctele de colectare si desfacere, canale de distributie si prima vanzare, valorificarea patrimoniului local, casele cu specific pescaresc din circuitul turistic, pescuitul comercial si sportiv ca oferta turistica, sistemul asociativ al pescarilor profesionisti "FEPROMODEL", branduri de origine, sisteme de calitate, Parcul natural Deltebre, Muzeul cu specific pescaresc etc.
    Punctul de varf al actiunii s-a derulat in Ametlla del Mar, unde, dupa vizita Bursei de Peste, delegatia romana a fost primita de dl. Andreu Marti Garcia in dubla sa calitate - de presedinte al Grupului Local "Litoralul Deltei Ebrului" si de primar al orasului spaniol. In sediul Primariei din Ametlla del Mar, in sala de protocol, asistati de membrii delegatiei romane si oficiali ai gazdelor, primarul municipiului Calafat dl. Mircea Guta si dl. Andreu Marti Garcia si-au manifestat intentia de a stabili o legatura durabila intre comunitatile lor, fundamentul derivand din existenta in componenta orasului din Spania a localitatii cu nume identic - Calafat, ceea ce creeaza premisele unei infratiri si a deschiderii catre o cooperare sustinuta. Pe masa centrala a salii Consiliului Local, in sedinta ordinara din acea zi, a fost expusa stema municipiului Calafat/Romania, iar consilierii locali spanioli au apreciat ideea lansata de cei doi edili - sefi.
    In paralel, intre aplicantul roman - Patronatul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PLIMM) Calafat si Grupul Local "Litoralul Deltei Ebrului" a fost semnat un acord de cooperare cu tema: "Dezvoltarea de proiecte de cooperare transnationala in Uniunea Europeana de catre Grupurile Locale de Pescuit in cadrul initiativei FEP".
    Se puncteaza astfel un nou plus in construirea "Strategiei de dezvoltare durabila a zonelor pescaresti" menita a minimaliza declinul sectorului pescaresc si sprijinirea reconversiei zonelor afectate de schimbarile din acest sector in sudul judetului Dolj, incluzand cele 19 localitati situate de-a lungul Dunarii: Bechet, Bistret, Calafat, Catane, Calarasi, Carna, Cetate, Ciupercenii Noi, Dabuleni, Desa, Ghidici, Ghighera, Macesu de Jos, Maglavit, Negoi, Ostroveni, Piscu Vechi, Poiana Mare si Rast.